INTERVIU. Antrenorul campionilor de la CSM Arcada Galați, Sergiu Stancu, din acest an și selecționerul primei reprezentative a țării, consideră că performanța echipei pe care o pregătește e o raritate pentru sportul românesc. El pariază în continuare pe valoarea voleiului autohton.
Calificarea extraordinară de pe terenul lui Chaumont VB 52 nu i-a trimis în vacanță pe jucătorii lui CSM Arcada. Reveniți în țară încă de joi, campionii au rămas în București pentru meciul de mâine, cu CSU Știința, din runda a X-a a Diviziei A1. Apoi, miercuri, ei vor juca la Sala Sporturilor Dunărea cu U Cluj, acela urmând să fie ultimul meci oficial pe 2021.
– Domnule Stancu, cât de mult vă bucură performanța din 16-imile de finală ale CEV Cup?
– Mă bucură și ne bucură foarte mult, dar acum nu mai avem timp să ne gândim la meciurile cu Chaumont. De pildă, tocmai ce am încheiat o nouă ședință de vizionare cu echipa. Mai avem două partide în acest an și trebuie să le tratăm cu maximă responsabilitate.
– Ce era în sufletul dumneavoastră la 1-0 pentru vicecampionii Franței, miercuri seară?
– Știam că trebuie să ridicăm nivelul nostru de joc, doar la asta m-am gândit. În primul set, câștigat clar de adversari, nu fusese ce ne doream. Știam, vorbisem și cu stafful, că dacă nu facem ceva, vom pierde cu 3-0.
– Și s-a întâmplat să jucăm mai bine în seturile următoare…
– Da, din a doua jumătate a setului secund, băieții au ridicat nivelul de joc și atunci am început să le punem probleme gazdelor. Apoi, în setul 3, am avut și patru puncte diferență. Știam că avem această capacitate, de a juca la un bun nivel continental, iar jucătorii au înțeles că se află în fața unei șanse foarte mari.
– În absența lui Sobirov, care nu avea viză de Franța, ați mizat pe Bissette, dar el nu este refăcut complet după o accidentare. Ați fost nevoit să-l introduceți pe Butnaru, care a jucat bine la debutul său european.
– Andrei a avut o evoluție bună, a intrat bine în meci, cu două blocaje importante în setul 2, și mă bucur că a reușit să-și facă simțită prezența pe teren. E important și pentru el, astfel va crește în valoare.
– Cât de mult a lipsit Sobirov? Chiar dacă e o întrebare puțin irelevantă, câtă vreme obiectivul a fost atins…
– Orice jucător este util, iar acest lucru este demonstrat de băieți în fiecare partidă. N-a fost să fie Akhror, apoi Bissette a necesitat schimbare, iar Butnaru ne-a demonstrat că este o soluție pentru CSM Arcada.
– Credeați în setul 3, când aveam deja patru puncte diferență, că mai poate fi oprită echipa noastră?
– După ce ne-am distanțat și după ce am rezistat unor atacuri ale celor de la Chaumont, am știut că ne vom califica. Reveniseră la un moment dat la 2 puncte, dar am dominat finalul de set și am putut savura calificarea în fața unei echipe foarte bune. E pentru prima dată, după mulți ani, când un club din România scoate dintr-o competiție continentală o formație din Franța. Cred că nu s-a mai întâmplat de mulți ani. Mă refer la volei, dar putem și extrapola. Trebuie să fim conștienți că Franța este campioană olimpică la volei masculin, un aspect fundamental, de aceea satisfacția este enormă! Am reușit să dovedim că voleiul românesc, prin aceste meciuri prestate de CSM Arcada Galați, are valoare și potențial de a crește mai mult. Nu poți elimina întâmplător o echipă foarte bună, mai ales la volei.
– După adjudecarea a două seturi, ați schimbat liniile, dar chiar și în aceste condiții am fost aproape de o dublă victorie.
– A fost luptă mare și în setul 4, iar în tie-break am avut două mingi de meci. A fost, per ansamblu, o evoluție bună a întregului lot și am trăit o experiență pozitivă din toate punctele de vedere să folosim toți jucătorii în compania vicecampioanei Franței, la ea acasă.
– Urmează United Volleys Frankfurt în optimile de finală. Ce știți despre acest adversar?
– Nu avem momentan foarte multe informații, doar chestiuni de bază. Dar știm că au jucat cu Dinamo, avem vreme să urmărim acele jocuri. Voleiul masculin din Germania e dominat de echipa din Berlin, apoi vin alte două formații, printre care și Frankfurtul. Să zicem că Berlinul va deveni campioană, însă e destul să știi că joci cu o echipă de locurile 2-3, o echipă bună. Când bați pe Dinamo de două ori într-o săptămână, chiar și cu 3-2 de două ori, nu poți să fii o formație slabă. Echipa germană are un secund accidentat, înțeleg că e foarte important, și dacă a reușit chiar și în aceste condiții să-i întoarcă pe cei de la Dinamo, care în retur aveau 2-1, înseamnă că vorbim de un adversar redutabil.
– Dar vă gândiți la o nouă calificare, nu-i așa?
– Cu siguranță, e limpede că vrem să ne calificăm mai departe. Dar, repet, Frankfurt nu putea elimina întâmplător pe Dinamo. Vor fi două jocuri tari în ianuarie!
– Lăsând cupele europene deoparte, cum e să cobori din atmosfera calificării de la Chaumont în campionatul intern? Sâmbătă aveți meci pe terenul lui CSU Știința București.
– Este o trecere, normal, e altă competiție, însă trebuie să tratăm cu responsabilitate toate întrecerile, toți adversarii. Treaba noastră este să arhivăm repede acest rezultat din Franța, să lăsăm problema Cupei CEV pentru ianuarie, iar acum să ne concentrăm pe campionat. E obligatoriu să terminăm anul pe locul 1! Nu putem uita că Știința, cu care jucăm mâine, a avut evoluții bune pe teren propriu cu Craiova și cu Steaua. Este o echipă redutabilă acasă. Suntem la numai un punct în fața lui Dinamo, nu ne permitem pași greșiți!