ISTORIE

Galațiul, regiune aparte a României, cu talente nenumărate în diverse discipline sportive, a avut mereu o slăbiciune pentru volei. Campioni în mai multe ramuri, sportivi de un profil deosebit în întreceri individuale, pasiuni nemărginite: zona de sud-est a țării pulsează pentru orice minge, indiferent de forma sa, pentru croșeu și crosă. Lista e nelimitată, însă ne oprim la una dintre primele iubiri ale orașului de la Dunăre, voleiul. De asemenea, tenisul, cultivat de clubul Arcada, pare dintotdeauna practicat și îndrăgit aici, la noi. Acasă.

Plutea ceva în aer. Pasiunea

Voleiul gălățean trăia doar din inerție, iar amintirea generațiilor de altă dată care consolidaseră numele Galațiului pe harta acestui sport foarte spectaculos merita o provocare. Trecuseră în galop și anii în care CSU Metal a dominat campionatul feminin. Cunoscătorii știu, însă, că forța colosală, viteza extraordinară și precizia chirurgicală din varianta masculină a acestei ramuri sunt de neînlocuit. Sălile arhipline de la jocurile de pe teren propriu ale echipei care avea să se nască în 2012 sunt dovada primordială. Cine putea să reînvie o bucurie aparte a Galațiului consumator de sport? Numai un pasionat fără frontiere: Spiru Mantu, un inimos gălățean care făcuse deja performanță în alte domenii. Își propusese să devină numărul 1 și lângă fileu.

Noul copil, echipa masculină de volei a orașului, era botezat după numele companiei conduse de Spiru Mantu, Arcada, iar pentru ca organismul proaspăt creat să crească sănătos era nevoie de oameni din fenomen. Astfel au fost cooptați Marian Apostu, Nicu Harabagiu, ambii încă în activitatea sportivă, dar deja pregătiți să și antreneze, și Florin Păcuraru, pentru management. Galațiul era reprezentat în acel an de CSU Galați, dar retrogradarea era inevitabilă. Nu existau nici perspective. “Eram jucător la CSU Galați, pe final de carieră. Jucam un meci acasă, în liga secundă, cu Constanța, la Siderurgistul. La finalul jocului a venit domnul Mantu și mi-a zis că vrea să ne întâlnim, să discutăm, să punem la cale un proiect serios. Mi-a sunat bine ideea, aveam și dorința să rămân acasă, în orașul în care m-am născut, să încercăm să facem aici performanțe, deși aveam diverse oferte“, a declarat Marian Apostu pentru “CSM Arcada - primul titlu“, volum scris de jurnalistul Marian Săvăstru în 2019, anul în care clubul nostru ajungea în premieră CAMPION.

2012. Anul întâi

Proiectul a început ca fiind un club sportiv de volei și tenis de câmp. Echipa de volei s-a înscris în liga secundă, cu obiectiv promovarea încă din primul sezon, iar peste ani să fie făcuți pașii necesari pentru a atinge marea performanță. Marele vis era să fie adus titlul de campioană a României la Galați. “Țin minte bucuria când ne-a ieșit ștampila și am primit actele clubului. A fost un efort colectiv să punem la cale acest plan pentru pornirea clubului, totul pornit din pasiunea domnului Mantu pentru volei și pentru sport. Am purtat discuții, am făcut multe planuri, iar în luna mai 2012 am reușit să vedem scos la lumină proiectul și scriptic. Ne-am înscris în campionat și am început să formăm lotul. A fost ca un vis îndeplinit deja faptul că am pornit la drum, mi-am dorit foarte mult să contribui la așa ceva“, a specificat Florin Păcuraru, cu privire la primele momente de formare ale Clubului Sportiv Arcada.

Prima casă a celor de la Arcada a fost Sala “Florin Balaiș“ (Pușkin), situată pe strada Mihai Bravu, în Galați, acolo unde au pornit primele antrenamente, au fost desfășurate jocurile oficiale din primul sezon competițional, acolo a fost prima servă peste fileu pentru echipa gălățeană.

Primii jucători

Lotul a început să prindă contur și prin prisma faptului că cei ce se ocupau de frâiele clubului aveau experiența necesară să pornească la drum. Pe lângă Apostu și Harabagiu, care se ocupau și de pregătirea echipei, dar erau și legitimați ca jucători, Râpeanu (venit de la Timișoara), Popescu (de la Bacău), plus doi juniori de la Ploiești, Dragomir și Voinea, au fost primii care au pășit la un antrenament al noii echipe.

Prima declarație către presă ca oficial la CS Arcada, noul club înființat, a fost oferită de către Marian Apostu, antrenorul–jucător al ambițioasei echipe gălățene.

„Ideea înfiinţării unei echipe care să evolueze în Divizia A2 a venit din partea societăţii, iar noi – foştii jucători ai voleiului gălăţean – nu puteam decât să îmbrăţişăm această iniţiativă. Fără discuţie că nu este un lucru uşor de rezolvat, dar străduinţele noastre au început să dea roade. Echipa a fost înscrisă în competiţie, se conturează şi lotul de jucători, care va fi definitivat în zilele următoare. Este un proiect îndrăzneţ, la realizarea căruia vom pune umărul cu toţii.”

Așadar, CS Arcada se punea la punct pentru a porni în noul sezon al Diviziei A2, seria Est, cu obiectivul declarat să obțină promovarea încă din primul an. Lotul a fost completat, iar seria Est a Diviziei A2 cuprindea următoarele echipe: CS Arcada Galați, Tricolorul Ploieşti, CSU Ştiinţa Bucureşti, Dacia Buzău, Niro Guard Bucureşti, CSM Suceava, Ştiinţa Bacău şi Rapid București. În primă fază era anunțată și prezența celor de la CSU Galați, proaspăt retrogradați din prima ligă, însă lipsa de perspective în cadrul clubului la nivelul voleiului masculin a făcut ca echipa să fie desființată. Astfel, CS Arcada a fost clubul care a primit din start responsabilitatea de a reprezenta Galațiul ca unic club de volei masculin.

Lotul pentru primului sezon din istoria CS Arcada a fost următorul: Liviu Râpeanu, Eduard Popescu, Ionuţ Cociş, Florin Florescu, Sorin Dragomir, Liviu Todaşcă, Sebastian Palfi, Arin Ciucă, Alexandru Voinea, Marius Pârvu, Andrei Staicu, plus Nicușor Harabagiu (antrenor secund și jucător) și Marian Apostu (antrenor principal și jucător).

6 Octombrie 2012 - data primului meci oficial disputat de CS Arcada

Proiectul a pornit cu dreptul încă de la primul joc oficial, un succes, scor 3-1 pe terenul celor de la Tricolorul Ploiești, o contracandidată la obținerea unui loc de promovare. Tot cu victorii a continuat echipa până la jumătatea turului de campionat, când CS Arcada se afla deja pe primul loc în clasament. Clubul proaspăt fondat avea să și câștige sezonul regulat în Seria Est, cu o singură înfrângere în 14 runde!

Clasament Seria Est (2012-2013):

1. Arcada Galaţi - 39 puncte
2. CSM Suceava - 28
3. Tricolorul LMV Ploieşti - 26
4. CSV Dacia Buzău - 23
5. Rapid Bucureşti - 20
6. Ştiinţa Bacău - 19
7. CSU Ştiinţa Bucureşti - 4
8. CS Niro Guard Bucureşti - 3

Primul adversar din play-off a fost chiar ultimul din sezonul regular, Niro Guard București. CS Arcada a defilat în fața ultimei clasate și s-a calificat fără probleme în faza următoare. În meciul de la Galați, formația pregătită de antrenorul-jucător Marian Apostu a câștigat cu 3-0 (8, 15, 15). În faza a doua a play-off-ului adversară a fost Dacia Buzău, de care gruparea gălățeană a trecut fără probleme, cu o dublă victorie, ceea ce a garantat calificarea la turneul final de promovare.

Divizia A1, obiectiv atins

Galaţiul a fost desemnat, în urma unei licitații, gazda turneului final, bal în care urmau să se întreacă cele mai bune patru echipe din Divizia A2: Arcada Galaţi şi CSM Universitatea Suceava din Seria Est, respectiv Universitatea Timişoara şi CS Chimszed Cluj-Napoca din Seria Vest. Turneul era programat la sala Florin Balaiș, fostă Pușkin, în perioada 24-26 mai, primele două clasate urmând să joace, din sezonul următor, în Divizia A1.

Sala Florin Balaiș (Pușkin), care aparține de Universitatea Dunărea de Jos, a fost readusă la viață în plan sportiv de activitatea echipei CS Arcada, prin performanțele sale excelente de la recenta înființare. Un loc cu spirit universitar pentru un proiect cu adevărat temeinic. Proiectul CS Arcada, ce și-a propus din start mari țeluri primea astfel girul seriozității și prin prisma licitației câștigate de a organiza turneul final de promovare în Divizia A1.

Primul adversar a fost un outsider, în opinia specialiștilor, CS Chimszed Cluj-Napoca, iar jocul a fost la discreția echipei noastre, care și-a adjudecat victoria fără mari emoții. Dar marele meci al turneului final avea să vină a doua zi, cu CS Universitatea Timișoara. Arcada a învins cu 3-0 (12, 25, 23) și a obținut PROMOVAREA în Divizia A1. În ultimul duel al acelui weekend de neuitat, cea mai bună formație din eșalonul secund trecea și de CSM Suceava, tot cu 3-0.

Lotul cu care ARCADA a izbutit promovarea în prima ligă: Liviu Râpeanu, Eduard Popescu, Nicu Harabagiu, Sebastian Palfi, Liviu Todașcă, Ionuț Cociș, Marian Apostu, Marius Pârvu, Arin Ciucă, Alexandru Voinea, Florin Florescu, Gabriel Constandache, Sorin Dragomir. Antrenor-jucător: Marian Apostu.

2013-2014. Confirmarea necesară

Proiectul Arcada începea o nouă filă din istoria sa după ce a reușit să promoveze în Divizia A1. Statutul era cu totul altul față de primul an, atunci când a defilat în eșalonul secund. De această dată, deși se știa că există foarte mult profesionalism la Galați, în cadrul proiectului Arcada, echipa pornea ca outsider în campionat. Totuși, entuziasmul noii povești din sportul dunărean avea să lase în urmă lipsa de experiență și statistica. Divizia A1 însemna un nou episod din viața clubului, iar pentru asta s-au făcut câteva modificări și la nivelul lotului. Conducerea era în continuare în responsabilitatea lui Florin Păcuraru, iar tandemul Apostu – Harabagiu direcționa staff-ul tehnic, nu doar de pe bancă, ci și din teren, din postura de jucători.

Alături de CS Arcada Galați, în ediția 2013–2014 a Diviziei A1 mai făceau parte următoarele: Tomis Constanța, CS Unirea Dej, CS Phoenix Șimleul Silvaniei, Știința Explorări Baia Mare, ACS Volei Municipal Zalău, SCM U Craiova, CSM București, Dinamo București, Universitatea Cluj și LPS Piatra Neamț.

Se pun noi cărămizi

Arcada aborda competiţia cu un lot de 16 jucători, iar opt dintre aceştia erau noi. Așadar, pe lângă Apostu și Harabagiu, care îndeplineau și responsabilitățile de antrenori, au mai făcut parte din lot următorii: Paul Crăciun, Ştefan Romanescu, Alexandru Cerşemba, Liviu Cristudor, Daniel Martin şi Doru Ghimeş, toţi transferaţi în toamnă, cărora li se alătură cei din vechea gardă: Râpeanu, Palfi, Dragomir, Voinea, Todaşcă, Pârvu, Preda şi Staicu (ultimii doi, proveniţi de la CSȘ Galaţi).

Pentru prima dată în Cupă

Odată cu promovarea în primul eșalon voleibalistic, CS Arcada avea prilejul să participe pentru prima dată și la o altă competiție – Cupa României. De altfel, în Cupă a fost și primul joc oficial al sezonului 2013–2014 pentru formația gălățeană: Arcada a învins-o, pe teren propriu, în manșa tur, pe CSM București. Au fost primele două seturi la discreția trupei pregătite de Apostu și Harabagiu, adjudecate la 22, respectiv la 17. Cel de-al treilea a fost un adevărat thriller, dus în prelungiri până la 30-28 pentru Arcada. 3-0 în manșa tur și cu o prestație bună la retur, victorie cu 3-1, iar trupa gălățeană a avansat în faza următoare a competiției. Totuși, parcursul în Cupa României s-a oprit în runda sferturilor de finală, acolo unde Arcada a dat peste Tomis Constanța, cea mai puternică echipă a momentului.

După debutul fără greșeală din Cupa României, nou promovata în prima ligă Arcada, a intrat cu bine și in Divizia A1. În etapa de debut a primei ligi masculine, Arcada a învins-o, scor 3-1, pe CS Universitatea Cluj-Napoca. Echipa pregătită de Apostu a ţinut pasul cu celelalte competitoare, iar la finele primei părți se afla, ca nou-promovată, pe un onorabil loc şapte, cu cinci victorii, dintre care patru în deplasare. Cea mai spectaculoasă victorie a băieţilor noștri fusese obţinută la Baia Mare, scor 3-1, succes înregistrat în etapa a cincea, considerat o mare surpriză. Parcursul din retur a fost asemănător cu cel din prima parte a sezonului, iar finalul sezonului regular a prins-o pe Arcada pe locul 7. E poziția păstrată și după play-off - un veritabil succes pentru o proaspătă prim-divizionară!

2014-2015. O nouă minune, Europa!

Ambițiile erau mai mari, iar lotul avea să sufere noi îmbunătățiri, unele care dădeau măsura seriozității proiectului: ridicătorul naționalei României, Cristian Bartha, Mihai Dumitrache și slovenul Ziga Zupanc au fost primele mutări. Slovenul era și primul jucător străin din istoria clubului. A mai completat lotul și Șerban Pașcan. Planurile erau tot mai îndrăznețe, vizată fiind calificarea în cupele europene. Se crea pedigree-ul campioanei de peste ani: după câteva eșecuri, Galațiul obţinea un punct, adică două seturi, în fieful brandului numărul 1 din acei ani, Tomis Constanța!

Arcada a terminat sezonul regular pe locul 5 și avea nevoie să treacă de două tururi în play-off pentru a-și menține poziția care garanta participarea în Cupa Challenge. Primul pas a fost făcut cu emoții, contra Unirii Dej, după un eșec în deplasare și două succese pe teren propriu, la Sala Sporturilor Dunărea. Duelul decisiv pentru calificarea în Europa urma să fie dat cu CSM București, într-o serie de cel mai bun din cinci partide. Două victorii pe teren propriu au propulsat echipa-minune la o palmă de împlinirea unui nou țel. Nu a fost nevoie decât de încă un meci, pentru ca gălățenii să obțină cele trei victorii necesare: 3-2 în Capitală, după 0-2, și voleiul gălățean ajungea în Challenge Cup.

2015-2016. O altfel de campanie

Vara lui 2015 a fost diferită față de ceilalți ani. Apăruseră interesul de altă natură. Arcada se afla în urne pentru tragerea la sorți a cupelor europene pentru prima oară în istorie, la doar trei ani de la înființarea clubului. Primul adversar european: OK Novi Pazar din Serbia. Cum participarea într-o cupă europeană ridica din start standardul de performanță, automat era vizată și o clasare mai bună în clasament în sezonul care urma. Pentru asta era nevoie de întăriri corespunzătoare.

Cerșemba și Zahar, aduși pe parcursul sezonului precedent, se aflau în continuare sub contract, iar cu Pașcan, Cristudor și Dumitrache se prelungiseră înțelegerile. Primul transfer tare al verii a fost aducerea ridicătorului Filip Despotovski, un jucător cu mare experiență care cunoștea foarte bine campionatul românesc, după ce mai evoluase la cele mai titrate formații din țara noastră. S-a integrat foarte rapid și a devenit căpitanul echipei. O nouă achiziție de răsunet a fost brazilianul Caio César Provenzano de Prá, voleibalist care în sezonul precedent evoluase în Liga Campionilor, la formaţia Dragons Lugano, campioana Elveţiei: brazilianul Caio César Provenzano de Prá (28 de ani). Au urmat Silviu Suson și Nemanja Radovic. Campania de transferuri a fost completată cu "Bomba" Marquez, internațional venezuelean, și rusul Viktor Sysoev.

Se simte: putem mai mult

Debutul de sezon a fost unul în stil de mare echipă, cu un succes pe terenul vicecampioanei en-titre Volei Municipal Zalău. Victoria a fost cu atât mai impresionantă cu cât Arcada a revenit de la 0-2 la seturi! Iar bucuriile se multiplicau: Arcada aducea la Galați primul meci de cupă europeană în Sala Sporturilor Dunărea, recent renovată. Partida din Challenge Cup cu Novi Pazar a atras interesul comunității locale, sala fiind arhiplină. Ai noștri, pentru a nu diminua entuziasmul, au jucat excelent și au învins cu 3-1. Debutul continental a fost susținut de tehnicianul Marian Apostu cu sextetul Despotovski, Suson, Sysoev, Caio de Pra, Radovic, Marquez plus liberoul Cristudor. A mai intrat Dumitrache.

Deşi avea nevoie să culeagă doar două seturi în manşa retur, Arcada a bătut și în Serbia, cu 3-2, și aștepta următorul obstacol, ČEZ Karlovarsko din Cehia. Jocul întâi s-a ținut tot la Dunăre, publicul, deja obișnuit să umple sala și la meciurile de campionat, savurând un duel veritabil european. 3-1 pentru „furia roșie” a acelui an și un 2-3 în deplasare au condus la o calificare senzațională în optimile de finală ale întrecerii. Și în campionat se păstra un nivel care reclama podiumul, apăreau și primele declarații care adăugau un plus la marele vis Arcada. Caio de Pra deja știa una și bună: “Vreau să câştigăm titlul, vreau să devenim campioni”.

2016-17. Vine bronzul

Creșteau așteptările, creștea și presiunea, spectacolul era altul. E anul în care puternica grupare franceză ASUL Lyon Metropole venea la Galați și pierdea fără drept de apel, la Sala Sporturilor Dunărea, în fața senzației dunărene: 3-0 (19, 16, 20). Totuși, parcursul european al formației noastre se oprea în optimile de finală ale Cupei Challenge, însă a fost unul de toată isprava. În returul de la Lyon, gazdele se impuneau cu același scor (15, 45, 22), apoi, în setul de aur, ASUL câștiga cu 15-10. Demn de remarcat este setul secund, care a fost pierdut de gălățeni cu scorul de 45-47, la capătul a nu mai puțin de 47 de minute! Se năștea, prin jocuri de talie europeană, spiritul unor campioni veritabili.

Setul doi al partidei Asul Lyon - Arcada se află pe locul cinci în topul mondial al seturilor cu cele mai multe puncte jucate. Conform www.volleyball-movies.net, primele patru în acest top sunt: 87–85, în 1979, în prima ligă din Cehoslovacia; 63-61 în campionatul Germaniei (anul nu este precizat); 54-52 în 2002 în campionatul italian, meciul dintre Bre Banca Cuneo şi Sisley Treviso; 52-54 în 2007, meciul AEK Athena - PAOK Thessaloniki din Grecia, prima ligă.

Ieșirea din Europa - se întâmplă în orice disciplină - a diluat entuziasmul echipei, iar după 15 etape, Arcada era pe locul 4. Conducerea clubului a făcut rocada la nivelul staff-ului tehnic: Harabagiu a trecut antrenor principal, iar Apostu secund. Au urmat trei victorii în campionat, plus o calificare în Cupa României în dauna liderului la zi din campionat – SCM U Craiova. În cele din urmă, Arcada a încheiat prima fază a campionatului pe locul 3, ceea ce-i asigura participarea în semifinalele Diviziei A1, acolo unde urma să o întâlnească pe Volei Municipal Zalău, formația ce încheiase pe locul secund. Duelul cu Zalăul pentru un loc în finala campionatului a fost echilibrat în fiecare moment. Cum în semifinale s-a jucat în sistemul cel mai bun din cinci jocuri, așa cum era de așteptat, s-a ajuns la meci decisiv. Și s-a disputat la Zalău, acolo unde a fost nevoie de cinci seturi pentru departajare: 3-2 pentru sălăjeni (22-25, 25-23, 22-25, 25-15, 15-13).

Proiectul din estul extrem al României se încheia cu o medalie de bronz, cea mai mare performanță din scurta istorie de până atunci a clubului! În finala mică, Arcada trecea la general cu 3-0 de Ştiinţa Explorări Baia Mare.

Performerii primei medalii obținute de Arcada:
Jucători: Filip Despotovski, Nemanja Radovici, Caio Provenzano de Pra, Ivan Marquez, Viktor Sysoev, Silviu Suson, Şerban Paşcan, Alexandru Cerşemba, Liviu Cristudor, Mihai Dumitrache, Alexandru Zahar, Daniel Martin, Alexandru Muscină şi Marius Pârvu.
Antrenori: Neculai Harabagiu şi Marian Apostu
Statisticieni: Marius Pop şi Andrei Staicu
Fizioterapeut: Eugen Pascale.

Conducerea executivă a clubului a fost asigurată de preşedintele Florin Păcuraru şi, spre finalul sezonului, de fostul arbitru internaţional Mirel Zaharescu.

Și primul trofeu

Numai trei sezoane petrecea clubul în eșalonul superior al voleiului românesc înainte de a cuceri trofeul cu numărul 1. Era premiul meritat al unui vis devenit realitate, al unor energii nemărginite.

Mirel Zaharescu, noul președinte al clubului, pentru lucrarea CSM Arcada, primul titlu: “Simțeam nevoia să rămân aproape de ceea ce mi-a fost drag toată viața: de volei. Am fost sportiv, am continuat în arbitraj și apoi am simțit nevoia să trec și pe partea administrativă. Am avut o discuție cu cei de aici și am ajuns la un consens pentru a prelua postul de președinte al clubului. Obiectivele erau mărețe de la început. Clubul a vrut să crească încet și sigur. Obiectivul principal era de a ajunge să câștigăm un titlu de campion naționali.”

După startul ezitant de sezon, la echipă fusese numit ca antrenor Martin Stoev, bulgarul care cucerise titlul de campion al României cu Tomis Constanța în trecut, dar care n-a avut un efect pozitiv asupra echipei și s-a despărțit de club în scurt timp. În Cupa CEV, la prima sa participare, Arcada a fost eliminată de Vojvodina Novi Sad. 0-3 în Serbia, respectiv 3-2 la Galați. În schimb, în Cupa României mergea totul strună: victorie cu Steaua, în sferturile de finală, apoi cu SCM U Craiova, campioana en-titre, în semifinale. Mergeam în ultimul act, cu alt tehnician bulgar pe bancă, Nikolai Jeliazkov, după terminarea pe poziția a treia a campionatului, a doua oară la rând! Campioană devenea Volei Municipal Zalău.

În finală, oponentă ne-a fost gruparea care lua titlul, Zalăul. Arcada s-a impus lejer: 3-0 (25-18, 25-22, 25-21).

Antrenorii Nikolai Jeliazkov și Marian Apostu au avut la dispoziție lotul: Nemanja Radovic, Nikola Rosic, Andrey Zhekov, Mihai Dumitrache, Caio de Pra, Șerban Pașcan, Andrei Laza, Armando Danger, Filip Despotovski, Bojan Janic, Liviu Cristudor, Silviu Grigoraș, Miroslav Gradinarov, Andrei Spânu. Cu toate că titlul de campioană era obiectivul dorit, vitrina ni se deschidea oficial: Cupa României!

2017-2018. Încă unul, Supercupa

Continua campania de fortificare a lotului și a imaginii. Pe lângă câțiva internaționali străini de marcă, Arcada reușește un transfer foarte important din țară: Adrian Gontariu, considerat cel mai bun voleibalist român în acel moment.

Sezonul începea cu Supercupa. Arcada, câștigătoarea Cupei, reîntâlnea pe Volei Municipal Zalău, campioana în exercițiu. Partida s-a disputat în Sala Sporturilor din Ploieşti şi s-a încheiat cu succesul băieților noștri: 3-1 (17-25, 26-24, 26-24, 25-21).

Arcada a început cu următorul sextet: Filipov, Gontariu, Spînu, Rangel, Kovacenici, Bala - Majstorovic (libero). Au mai fost folosiţi: Despotovski, Paşcanu, Cristudor, Suljagic şi Jeliazkov Jr. „Echipa s-a mişcat bine, exceptând începutul de meci, cam ezitant. Apoi ne-am revenit, ne-a ieşit jocul şi am încheiat învingători. Cu siguranţă că după alte meciuri se vor îmbunătăţi relaţiile de joc, vor fi mai bine stabilite. Ne aşteaptă un sezon încărcat, cu meciuri tari în Divizia A1, dar şi în Cupa României şi competiţia continentală Cupa CEV. Va trebui să fim permanent în priză pentru a ne îndeplini cu succes obiectivele stabilite”, a declarat, imediat după meci, antrenorul secund Marian Apostu.

Succesul nu este ușor de gestionat, astfel că trupa Galațiului pleca mai lent în campionat. Dar, cu un lot valoros, Arcada acumula victorii și ajungea pe locul secund în campionat. În ciuda faptului că ratase în fața Zalăului mult râvnitul trofeu al sezonului precedent, Arcada se simțea tot mai bine în compania campioanei. După succesele din finala Cupei și a Supercupei, venea la rând o victorie de campionat, 3-1 (25-17, 20-25, 25-22, 25-22). Antrenorul Jeliazkov, afectat de unele probleme personale, pleca de la Dunărea de Jos, iar cuplul Harabagiu – Apostu prelua din nou frâiele echipei. Doi dintre membrii fondatori luptau pentru realizarea visului pornit împreună: câștigarea campionatului.

În paralel, aveam de jucat în Cupa CEV cu Kladno (Cehia). În manșa tur, gălățenii au scos două seturi și puteau spera la calificare, în cazul unei victorii cu 3-0 sau 3-1 pe teren propriu, la retur. Și ne-am bucurat de un net 3-0, la Galați, în Sala Sporturilor. De altfel, Arcada devenise prin această calificare cel mai de prestigiu club sportiv gălățean al momentului, cu trei participări consecutive în cupele europene, o Cupă și o Supercupă ale României câștigate, în ultimele trei sezoane.

Parcursul din Europa era confirmat și de victoriile din campionat, respectiv de calificarea în semifinalele Cupei României, însă ritmul infernal de jocuri și-a spus cuvântul în deplasarea din Cupa CEV cu Volley Ljubljana (Slovenia), unde gazdele s-au impus cu 3-0 (25-19, 27-25, 25-22). Ieșirea din competiția europeană a fost confirmată la Galați, 2-3.

Aflați la zece puncte la un moment dat de liderul Steaua, băieții Galațiului au recuperat, cu partide extraordinare și cu rezultate indirecte favorabile, ajungând după o victorie de senzație la Ploiești la un duel acasă, cu SCMU Craiova. Atmosferă de vis, joc așijderea. 3-0, apoi un 3-2 de mare valoare în fieful campioanei din Zalău. După această etapă, pe primele trei locuri: Tricolorul (67 puncte), Arcada (64), Steaua (63). Sezonul părea să curgă în favoarea noastră, după ce Tricolorul s-a încurcat și a pierdut cu Steaua, însă nu am profitat: 0-3 la Steaua. Final de sezon pe locul 2, mai aproape ca niciodată de medaliile cele mai prețioase... Dar drumul continua.

2018-2019. Intrăm în “Era Stancu”

Un punct important în continuarea proiectului a fost parteneriatul cu CSM Galați, o altă ambiție frumoasă a sportului local, susținută de municipalitate. Astfel, echipa de seniori devenea CSM Arcada Galați.

Sezonul debuta cu destule încercări, apoi se ivea șansa continentală: joc cu Liendemans Aalst (Belgia), formație ce provenea din Liga Campionilor. Un prim set câștigat relativ ușor, având permanent conducerea, scor 25-20, a fost urmat de unul pierdut, 20-25. A venit apoi unul și mai concludent în favoarea celor de la CSM Arcada, 25-16, dar gălățenii n-au reușit să închidă partida în favoarea lor. A fost 22-25 în setul patru, iar belgienii au profitat de experiența superioară în cupele europene (erau la a 14-a participare consecutivă) și au obținut victoria în decisiv, scor 15-13.

În campionat, un eșec în deplasare cu Unirea Dej, scor 2-3, afecta serios șansele la titlu pentru care ne entuziasmam la fiecare start de campionat. Turul se termina cu CSM Arcada pe locul patru, la egalitate de puncte cu echipa de pe trei, CSM București, dar la o distanță inimaginabilă la startul sezonului, de nouă puncte, față de primele două clasate: Craiova și Zalău!

Câștigarea campionatului părea că va fi o luptă în doi, între primele două clasate: echipa noastră se putea gândi deja la clădirea unui proiect și mai solid pentru următorul sezon. Să recuperezi nouă puncte față de primele două echipe este curată nebunie!

Cineva trebuia să creadă în minuni, să mute munții. Astfel, era adus ca antrenor Sergiu Stancu, cel care reușise să câștige eventul cu un sezon în urmă la Tricolorul Ploiești, iar prima sa declarație era cel puțin curajoasă: “Am venit la Galați cu gândul de a câștiga atât Campionatul. Vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a ne îndeplini obiectivele. Am o echipă bună, formată din jucători cu experiență, alături de care putem realiza rezultate frumoase. Tot timpul la Galați s-a dorit performanța, e un club care țintește doar locul 1.”

Primul meci de campionat cu Stancu în funcția de antrenor a fost pe teren propriu, cu CSM Câmpia Turzii. Diferența clară de valoare și-a spus cuvântul, iar după aproximativ o oră de la startul partidei, CSM Arcada s-a impus, scor 3-0 (17, 18, 16). CSM Arcada: Ivan Mihalij, Ivan Raic, Ivan Borovnijak, Angel Perez, Vlad Ciucureanu, Milos Terzic, Arnel Cabrera – libero. Au mai jucat: Jose Carasco, Alexandar Kullo, Liviu Cristudor, Alexandru Lefterache. Încă două jocuri disputate acasă de Arcada au însemnat tot atâtea victorii, de asemenea clare. Prima, cu Steaua București, un adversar ce putea pune probleme, însă n-a reușit să facă mai mult de 18 puncte într-un set, iar cea de-a doua, cu cealaltă echipă cu care gălățenii au avut dificultăți în trecut – Știința Baia Mare: 3-0. Concomitent, una dintre contracandidate, SCM U Craiova, începuse să scape puncte și să piardă din avans. Cu doar trei puncte rămase între cele două echipe, urma meciul direct, la Craiova. Formația noastră, plecând ca din pușcă, nu le-a permis gazdelor nici să respire în primele două seturi. 25-16 și 25-13! Eram pe drumul cel bun. A venit apoi o revenire de orgoliu a gazdelor, care și-au trecut în cont setul trei, însă la limită, 25-23, pentru ca apoi CSM Arcada să arate ca un colos în fața adversarului și a luat toate punctele după un set patru uluitor: 25-11!

Programul era nemilos, venea la Galați Volei Municipal Zalău. Era mai mult decât o finală, deja simțeam că se poate. Orice alt rezultat în afară de un succes de trei puncte o făcea pe CSM Arcada să se îndepărteze de obiectiv, de titlu! Forța de joc a voleibaliștilor pregătiți de Stancu a fost imposibil de gestionat de liderul campionatului. CSM Arcada și-a nimicit adversarul în primele două seturi, la fel ca la Craiova: 25-16 de două ori, iar gălățenii puteau spera că pot obține maximum din acest joc. Ceea ce se întâmplase la Craiova în setul al treilea, avea să se repete și cu Zalăul. CSM Arcada a cedat setul, scor 20-25, dar avea să revină mai puternică în cel de-al patrulea, 25-22. Nu visam, eram tot mai aproape!

În ciuda faptului că încheiaseră sezonul regular pe locul 3, cu 46 de puncte, dunărenii intrau în grupa de play-off (locurile 1-6) la egalitate de puncte cu SCM U Craiova și la minus un punct față de Volei Municipal Zalău. Primul test din faza fazelor era trecut de CSM Arcada, pe teren propriu, cu CSM București, semn că gălățenii erau dispuși să meargă până la capăt cu seria fantastică, 3-1. Se simțea, totuși, și oboseala. Fusese o cursă incredibilă: 2-3 la Dinamo, în vreme ca Craiova învingea la Zalău cu 3-1. Ne venea rândul să-i aplicăm același scor trupei sălăjene, eram pe 2 și trebuia să vizităm liderul, în Oltenia.

După două seturi în care fiecare și-a etalat calitățile, 25-21 pentru CSM Arcada în primul, respectiv 25-21 pentru SCM U Craiova, ne-am impus cu 25-19 în setul trei și 25-21 în cel de-al patrulea. Era pentru prima dată când CSM Arcada ajungea pe primul loc în clasamentul Diviziei A1 în ediția 2018-19, cu doar șase meciuri rămase de disputat. Presiunea era uriașă, dar am învins apoi Steaua, pe teren propriu, cu 3-1, 3-0 la CSM București și doar 3-2, la Sala Sporturilor Dunărea, cu Dinamo. Diferența față de locul secund, ocupat de Zalău, era de 3 puncte, așadar erau nevoie de minimum două seturi pe terenul principalului contracandidat. Gazdele s-au impus în tie-break, deci socotelile noastre rămâneau în picioare, mai ales că îi așteptam pe craioveni în penultima rundă. Ce 3-0 magnific și cât de importantă devenea etapa de final, în bătătura Stelei!

După un traseu inimaginabil, băieții de la CSM Arcada au fost atât de montați pentru jocul de la București, încât Steaua nici nu s-a apropiat vreo clipă de impresia că ne-ar putea pune în pericol șansele de a cuceri titlul de Campioni ai României. CSM Arcada a jucat cu precizie și a reușit o victorie clară, scor 3-0 (19, 16, 17), după o oră și 12 minute de joc. VICTORIE, deveneam în premieră CAMPIONI! Era Stancu începea în forță și continua în aceeași manieră în sezoanele 2019-20 (întrerupt de pandemie, dar imposibil de schimbat pe teren) și 2020-21, când la Galați au mai sosit DOUĂ TITLURI de CAMPIONI!